Avedøre Stationsby

Avedøre Stationsby er skabt med internationalt forbillede. Både middelalderbyen Dubrovnik i Kroatien og den engelske, modernistiske by Stevenage inspirerede arkitekterne, som med Avedøre Stationsby skabte en klart afgrænset by med plads til i alt 5.500 beboere. Byen, der blev opført som almene boliger fra 1972 til 1981, skulle fungere som en by i sig selv med boliger, uddannelse og fritidsaktiviteter. Lige på den anden side af Bymuren er de grønne områder Avedøresletten, Vestvolden og industriområdet Avedøre Holme.

Store Hus er stationsbyens eneste højhus og fungerer som byens vartegn. I Store Hus’ stueetage er de fleste af stationsbyens butikker, og tidligere var her også bank og posthus.

Rundt om stationsbyen løber en 2,5 km lang boligblok, som hedder Bymuren. Her kan du opleve, hvordan beboerne har gjort byen til deres egen. Det sker, at kvinder med anden etnisk baggrund råber til hinanden fra lejlighed til lejlighed, som man ville kunne opleve det i en tyrkisk landsby. Stationsbyen bliver opfattet som en landsby – alle kender hinanden og alle passer på hinanden.

Udover højhus og bymur findes der også rækkehuse i Avedøre Stationsby. Her bor børnefamilier og ældre par side om side. Rækkehusene danner små gårdrum. Her er plads til forskelligheden, og mange beboere har pyntet deres forhaver og plankeværker med blomster og anden pynt.

Det gode ved byen er, at man jo kender alle. Du kender købmanden, du kender dine naboer. Det er lidt landsbyagtigt. Man hilser på folk.

Kristina Aamann, opvokset i Avedøre Stationsby.