Greve

I 1960’erne fik flere mennesker mulighed for at bo i eget hus og ligesom i Vallensbæk satsede Greve Kommune mere på parcelhuse og rækkehuse end på almennyttigt byggeri.

Ved rundkørslen ved Greve Center – på hjørnet af Lillevangsvej og Greve Centervej ligger en meget karakteristisk bygning. Det er en boligblok fra 1972, som står på søjler, og som ikke rigtigt passer ind i den omgivende bebyggelse. Det siges, at landmanden, som solgte grunden til byggefirmaet, selv byggede hus lige overfor, og han krævede, at han kunne se ud til sine marker på den modsatte side af søjlehuset – der, hvor Søagerparken ligger nu – ellers ville han ikke sælge jorden.

I virkeligheden ville søjlehuset have passet godt ind i sine omgivelser, hvis Greve Kommune havde fulgt de planer, der blev lagt i midten af 1960’erne for Greve Strandby. Her var nemlig store planer for fire 16-etagers højhuse, egeskov og lystbådehavn. I alt skulle den nye by rumme ca. 3.000 beboere. Sognerådet var begejstret for planen, men i 1970 blev Greve og Karlslunde lagt sammen til en kommune, og det ændrede sammensætningen i det, der nu kom til at hedde kommunalbestyrelsen. Dermed var dagene talte for højhuse i Greve, og lystbådehavnen måtte vente til, Køge Bugt Strandpark blev anlagt med lystbådehavne i Hundige og Mosede.

Det lyder næsten Astrid Lindgrensk og børn i Bulderby, men Bondager var ret fantastisk i ´60´erne. Jeg kan også huske, at det var så dejligt, for der var ikke styr på noget, så da der så kom rabatter, de blev jo ikke klippet, så græsset fik lov til at være en halv meter højt om sommeren. Og jeg lover dig, så tromlede vi dem ned. Vi lavede gange i det der græs. Der lavede vi også huler.

Vibeke Muasya, opvokset i et typehus i Greve fra begyndelsen af 1960´erne.