Ishøj

I Ishøj er byen blevet fortættet – alt er i nærheden. Bycenteret med butikker, bibliotek, rådhus, hotel, S-togsstation og lejligheder tårner sig op ved stationen, mens Vejleåparken – eller Ishøj-planen, som den oprindeligt hed – breder sig ud fra centeret. Midt imellem boligområde og center ligger svømmehallen.

Vejleåparken er blevet istandsat i Danmarkshistoriens dyreste renoveringsprojekt for almennyttige boligområder. I alt 1,3 milliarder kroner har renoveringen kostet. Men selvom bygningerne trængte til en kærlig hånd, er en ting fastholdt – strukturerne i bebyggelsen. Gadeforløbet og gårdrummene er de samme som før renoveringen. Da Vejleåparken blev bygget i årene 1970 til 1974 blev store kranspor udlagt på grundene, så betonelementerne kunne hejses op. På den måde lykkedes det at færdiggøre mere end tre opgange om dagen, da byggeriet gik hurtigst. Prøv at gå ned i Østergårdens ende modsat bycenteret. Man fornemmer det ikke, mens man går, men bygningen krummer så meget, som kransporene netop tillod og længst væk kan man ikke se Ishøj Bycenter.

I den nye Ishøj By skulle det være nemt for borgerne og derfor ligger alle tænkelige tilbud indenfor gåafstand. Daginstitutioner, folkeskole, gymnasium og endda et minicenter midt inde i Vejleåparken, hvis bycenteret lå for langt væk.

Bygningerne var ikke så flotte før, men på en måde kunne jeg bedre lide dem før. Jeg synes, at der er for lidt lys nu. Her føles meget mørkt udenfor.

Sahra, beboer i Vejleåparken.